ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

5 iunie 2011

Plecarea si sosirea lui Avram in tara Canaan

Domnul zisese lui Avram: “Iesi din tara ta, din rudenia ta si din casa tatalui tau si vino in tara pe care ti-o voi arata. Voi face din tine un neam mare si te voi binecuvanta; iti voi face un nume mare si vei fi o binecuvantare.
Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine. Avram a plecat cum ii spusese Domnul si a plecat si Lot impreuna cu el. Avram avea 75 de ani cand a iesit din Haran.
Avram a luat pe Sarai, nevasta s-a si pe Lot, fiul fratelui sau, impreuna cu toate averile, pe care le stransesera si cu toate slugile pe care le castigasera in Haran. Au plecat in tara Canaan si au ajuns in tara Canaan.
Avram a strabatut tara pana la locul numit Sihem, pana la stejarul lui More. Canaanitii erau atunci in tara. Domnul S-a aratat lui Avram si i-a zis: “Toata tara aceasta o voi da semintei tale”. Si Avram a zidit acolo un altar Domnului, care I Se aratase.
De acolo a pornit spre munte, la rasarit de Betel si si-a intins cortul, avand Betelul la apus si Ai la rasarit. A zidit si acolo un altar Domnului si a chemat numele Domnului.
Avram si-a urmat drumul, inaintand mereu spre miazazi.

- Avram in Egipt -

A venit insa o foamete in tara; si Avram s-a pogorat in Egipt, ca sa locuiasca pentru catava vreme acolo; caci era mare foamete in tara.
Cand era aproape sa intre in Egipt, a zis nevestei sale Sarai: “Iata, stiu ca esti o femeie frumoasa la fata. Cand te vor vedea Egiptenii, vor zice: “Aceasta este nevasta lui!” Si pe mine ma vor omora, iar pe tine te vor lasa cu viata. Spune rogu-te ca esti sora mea, ca sa-mi mearga bine din pricina ta, si sufletul meu sa traiasca datorita tie “ .
Cand a ajuns Avram in Egipt, Egiptenii au vazut ca nevasta lui era foarte frumoasa. Slujbasii cei mai de frunte ai lui Faraon au vazut-o si ei si au laudat-o la Faraon: si femeia a fost adusa in casa lui Faraon. Pe Avram l-a primit bine din pricina ei; si Avram a capatat oi, boi, magari, robi si roabe, magarite si camile. Dar Domnul a lovit cu mari urgii pe Faraon si casa lui, din pricina nevestei lui Avram, Sarai.
Atunci Faraon a chemat pe Avram si i-a zis: “Ce mi-ai facut?  Pentru ce nu mi-ai spus ca este nevasta-ta?” De ce ai zis: “Este sora mea“, si am luat-o astfel de nevasta? Acum, ia-ti nevasta; ia-o si pleaca!” Si Faraon a dat porunca oamenilor lui sa-l petreaca pe el, pe nevasta-sa si tot ce avea.

- Intorcerea lui Avram in Canaan - Despartirea de Lot -

Avram s-a suit din Egipt in tara de la miazazi, el nevasta-sa si tot ce avea impreuna cu Lot. Avram era foarte bogat in vite, in argint si in aur.
Din tara de la miazazi s-a indreptat si a mers pana la Betel, pana la locul unde fusese cortul lui la inceput, intre Betel si Ai, in locul unde era altarul pe care-l facuse mai inainte. Si acolo Avram a chemat Numele Domnului.
Lot care calatorea impreuna cu Avram, avea si el oi, boi si corturi. Si tinutul acela nu-I incapea sa locuiasca impreuna; caci averile lor erau asa de mari, incat nu puteau sa locuiasca impreuna. S-a iscat o cearta intre pazitorii vitelor lui Avram si pazitorii vitelor lui Lot. Canaanitii si Feresitii locuiau atunci in tara.
Avram a zis lui Lot: “Te rog sa nu fie cearta intre mine si tine si intre pazitorii mei  si pazitorii tai, caci suntem frati. Nu-I oare toata tara inaintea ta? Mai bine desparta-te de mine: daca apuci tu la stanga, eu voi apuca la dreapta; daca apuci tu la dreapta , eu voi apuca la stanga“. Lot si-a ridicat ochii si a vazut ca toata Campia Iordanului era bine udata in intregime. Inainte de a nimici Domnul Sodoma si Gomora, pana la Toar, era o gradina a Domnului, ca tara Egiptului. Lot si-a ales toata Campia Iordanului si a mers spre rasarit. Astfel s-au despartit ei unul de altul. Avram a locuit in Tara Canaan iar Lot a locuit in cetatile din Campie si si-a intins corturile pana la Sodoma. Oamenii din Sodoma erau rai si afara de pacatosi impotriva Domnului.

- Fagaduinta data lui Avram -

Domnul a zis lui Avram, dupa ce s-a despartit Lot de el: “Ridica-ti ochii si in locul in care esti, priveste spre miazanoapte si spre miazazi, spre rasarit si spre Apus; caci toata tara pe care o vezi, ti-o voi da tie si semintei tale in veac.
Iti voi face samanta ca pulberea pamantului de mare; asa ca daca poate numara cineva pulberea pamantului si samanta ta va putea fi numarata. Scoala-te strabate tara in lung si in lat; caci tie ti-o voi da”. Avram si-a ridicat corturile si a venit de a locuit langa stejarii lui Mamre care sunt langa Hebron. Si acolo a zidit un altar Domnului.

- Avram biruieste pe imparati -

Pe vremea lui Amrafel, imparatul Sinearului, lui Arioc, imparatul Elasarului, lui Chedorlaomer, imparatul Goiumului, s-a intamplat ca ei au facut razboi cu Bera, imparatul Sodomei, cu Birsa, imparatul Gomorei, cu Sineab, imparatul Admei, cu Semeeber, imparatul Teboimului si cu imparatul Belei sau Toarului. Acestia din urma s-au adunat cu totii in valea Sidim, adica Marea Sarata. Timp de 12 ani fusesera supusi lui Chedorlaomer; si in anul al 13-lea s-au rasculat. Dar in anul al 14-lea Chedorlaomer si imparatii care erau cu el au pornit si au batut pe Refaimi la Asterot-Carnaim, pe Zuzimi la Ham, pe Emimi la Save-Chiriataim, si pe Horiti in muntele lor Seir, pana la stejarul Paran, care este langa pustie. Apoi s-au intors, au venit la En-Mispat sau Cades si au batut pe Amaleciti pe tot tinutul lor, ca si pe Amoriti, care locuiau la Hataton-Tamar.
Atunci au iesit imparatul Sodomei, imparatul Gomorei, imparatul Admei, imparatul Teboimului si imparatul Belei sau Toarului, si sau asezat in linie la bataie impotriva lor, in valea Sidim si anume: Impotriva lui Chedorlaomer, imparatul Elamului, impotiva lui Tideal, imparatul Goiimului, impotriva lui Amrafel, imparatul Sinearului si impotriva lui Arioc, imparatul Elasarului: patru imparati impotriva a cinci.
Valea Sidim era acoperita cu fantani de smoala. Imparatul Sodomei si imparatrul Gomorei, au luat-o la fuga si au cazut in ele; ceilalti au fugit spre munte.
Biruitorii au luat toate bogatiile Sodomei si Gomorei si toate merindele lor si au plecat.
Au luat si pe Lot, fiul fratelui lui Avram, care locuia in Sodoma; a luat si averile lui si au plecat. A venit unul care scapase si a dat de stire lui Avram, Evreul; acesta locuia langa stejarii lui Mamre, Amoritul fratele lui Escol si fratele lui Aner, care facusera legatura de pace cu Avram. Cum a auzit Avram ca fratele sau fusese luat prins de razboi, a inarmat 380 din cei mai viteji slujitori ai lui, nascuti in casa lui si a urmarit pe imparatii aceia pana la Dan. Si-a impartit oamenii in mai multe cete, s-a aruncat asupra lor noaptea, i-a batut si i-a urmarit pana la Hoba, care este la stanga Damascului. A adus inapoi toate bogatiile; a luat inapoi pe fratele sau Lot, cu averile lui, precum si pe femei si norodul. (urmeaza continuarea).

Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu