ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

27 noiembrie 2011

                                                Jertfirea lui Isaac

Dupa aceste lucruri, Dumnezeu a pus la incercare pe Avraam si i-a zis: Avraame!” “Iata-ma”’ a raspuns el.
Dumnezeu i-a zis: “ Ia pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, pe Isaac; du-te in tara Moria, si adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ti-l voi spune. “
Avram s-a sculat dis de dimineata, a pus saua pe magar si a luat cu el doua slugi si pe fiul sau Isaac.
A taiat lemne pentru arderea de tot si a pornit spre locul, pe care il spusese Dumnezeu.
A treia zi Avraam a ridicat ochii, si a vazut locul de departe.
Si Avraam a zis slugilor sale: “ Ramaneti aici cu magarul; eu si baiatul, ne vom duce pana acolo sa ne inchinam si apoi ne vom intoarce la voi.”
Avraam a luat lemnele pentru arderea de tot, le-a pus in spinarea fiului sau Isaac si au luat in mana focul si cutitul. Si a mers astfel amandoi impreuna.”
Atunci Isaac, vorbind cu tatal sau Avraam, a zis:  “ Tata!”  „ Ce este fiule ?“ I-a raspuns el. Isaac a zis din nou:” Iata focul si lemnele; dar unde este mielul pentru ardetrea de tot? “
“Fiule”, a raspuns Avraam, “Dumnezeu insusi va purta de grija de mielul pentru arderea de tot.” Si au mers amandoi impreuna inainte.
Cand au ajuns la locul pe care i-l spusese Dumnezeu, Avraam a zidit acolo un altar si a asezat  lemnele pe el. A legat pe fiul sau Isaac si la pus pe altar, deasupra lemnelor..
Apoi  Avraam a intins mana si a luat cutitul, ca sa junghie pe fiul sau.
Atunci ingerul Domnului la strigat din ceruri si a zis: “ Avraame! Avraame! “ Iata-ma!”, a raspuns el.
Ingerul a zis sa nu pui mana pe baiat, si sa nu-I faci nimic; caci stiu acum ca te temi de Dumnezeu, intrucat nu ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pentru mine.”
Avraam a ridicat ochii, si a vazut inapoia lui un berbece, incurcat cu coarnele intr-un tufis; si Avraam s-adus de a luat berbecele si l-a adus ca ardere de tot in locul fiului sau.
Avraam a pus locului aceluia numele: “ Domnul va purta de grija”. De aceea se zice si azi: “ La muntele unde Domnul va purta de grija”.
Ingerul Domnului a chemat a doua oara din ceruri pe Avraam, si a zis: “ Pe mine insumi jur, zice Domnul: pentru ca ai facut lucrul acesta si n’ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu, te voi binecuvanta foarte mult si-ti voi inmulti foarte mult samanta si anume: ca stelele cerului si ca nisipul de pe tarmul marii; si samanta ta va stapani cetatile vrajmasilor ei.
Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, pentru ca ai ascultat porunca Mea!”.
Avraam s-a intors la slugile sale si s-au sculat si au plecat impreuna la Beer-Seba, caci Avraam locuia la Beer-Seba.

                                                Spita neamului lui Nahor

Dupa aceste lucruri, I s-a spus lui Avraam: “ Iata Milca a nascut si ea copii fratelui tau Nahor, si anume pe Ut, intaiul sau nascut, pe Buz, fratele sau, pe Chemuel, tatal lui Aram, pe Chesed, pe Hazo, pe Pildas, pe Idiaf si pe Betuel.
Betuel a nascut pe Rebeca.  Acestia sunt cei  opt fii pe care i-a nascut Milca lui Nahor, fratele lui Avraam. Tiitoarea lui, numita Reuma, a nascut si ea pe Tebah, Gaham, Tahas si Maca.



Incepand cu acest episod sa-i zic asa, Avraam il simboliza pe Dumnezeu pe pamant, ca  “Tata” al “samantei “ promise. Femeia sa Sara simboliza universul Sfant al lui Dumnezeu prin care aduce Iehova la iveala “ samanta” , o entitate care este simbolizata in Scriptura ca o “ femeie “ curata si sfanta a lui Dumnezeu si care se numeste  Sion. Sionul (femeia) entitatea universala a lui Dumnezeu, compusa din creaturile sale credincioase, care sunt intr-o relatie de legamant cu El, fiind consacrate si devotate Lui. Intrega entitate universala este unita cu El cu legaturi sfinte, intocmai ca legaturile de casatorie de la care nu exista divort, cu exceptia nimicirii pentru creatura devenita pe parcurs necredincioasa, separate astfel de la Dumnezeu.
Isaac era singurul fiu nascut a lui Avraam prin Sara femeia lui.
El il iubea pe Isaac foarte mult. Isaac la vremea aceea simboliza pe singurul Fiu nascut al lui Dumnezeu; Cuvantul, Capul Universului lui Dumnezeu. Singurul  Fiu nascut a lui Dumnezeu a fost luat din univers  pentru ca sa devina “ Omul Cristos Isus” si dupa  aceea sa devina un Rege si Preot in veac  “ dupa randuiala lui Melhisedec”. Acest lucru il voi explica si dezvolta mult mai tarziu. Totul la timpul lui.
Avraam a crescut pe Isaac in credinta si ascultare Lui Dumnezeu, dupa cum spusese si Dumnezeu: “Caci Eu il cunosc si stiu ca are sa porunceasca fiilor lui si casei lui dupa el sa tina calea Domnului, facand ce este drept si bine, pentru ca astfel Domnul sa implineasca fata de Avraam ce i-a fagaduit. Geneza 18.19
Prin indeplinirea cu credinciosie a poruncii lui Dumnezeu, Avraam a luat pe Isaac si a mers cale de trei zile spre nord, in tara Moria, ca sa-l aduca acolo ca ardere de tot lui Dumnezeu  pe unul din munti.  El a dovedit iubirea fata de creatorul sau, care era mai mare fata de iubirea sa fata de singurul sau fiu.
Iar Isaac fiind pe altar, nu fugii, ci cu devotament hotarat sa-si pastreze integritatea inaintea Dumnezeului sau  cu credinciosie pana la moarte. El se lasa sa fie legat si pus pe lemnele  altarului. Avraam lua cutitul si in momentul urmator il ridica la punctul extrem pentru al injunghia pe Isaac. Dar intr-un moment fulgerator ingerul lui Dumnezeu striga din cer si-l opri. In clipa aceea Isaac era ca si mort pentru credinciosia sa . Pentru Avraam, el era ca si mort si  pe deplin jertfit. Ingerul Lui Dumnezeu chema a doua oara pe Avraam din ceruri si i-a zis : “ Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta”. Geneza 22.15- 18
Cu aceasta pronuntare legamantul lui  Dumnezeu cu Avraam este complet. Ea arata ca eliberarea de  dusmanii lui Dumnezeu si ai omului se va castiga prin biruinta “ samantei “ promise. Dumnezeu accentua ca si altii vor fi asociati impreuna cu “ samanta “, ca fii ai lui Dumnezeu, dar ca numarul tuturor acelora nu fusese inca destainuit, ci era ca stelele si ca grauntele de nisip, peste puterea omului de atunci sa-I numere. Prin “ samanta “ toate natiunile care binecuvanteaza pe Iehova Dumnezeu si-l asculta, vor fi binecuvantate. Dupa textul ebraic: “ Astfel toate natiunile pamantului se vor binecuvanta in samanta ta.” Binecuvantarea nu va venii in mod automat, ci prin exercitarea credintei si supunerii, oamenii tuturor nationalitatilor indiferent de sex vor primi binecuvantarea. Acest episod  din istorie cu Avraam si Isaac pe muntele Moria s-a simbolizat in mod exact ca fiul Lui Dumnezeu isi va pastra integritatea inaintea Lui Dumnezeu,si credinciosie pana la moarte, pentru justificarea numelui Tatalui Sau si ca din iubire pentru noua lume a dreptatii, Dumnezeu va da pe acest Fiu al Lui sa fie Samanta si Regele asemenea lui Melhisedec.    Fiindca atat a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu pentru ca oricine crede in El , sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.”    Ioan 3.16
Melhisedec era un preot al lui Dumnezeu si totodata rege al Salemului  (pacii).
Avraam il recumoscu si-i plati tribut.. Dumnezeu prevesti prin gura profetului sau ca Mesia va fi pe veci preot dupa randuiala lui Melhisedec.  Psalm 110.4
Evreii nu au tinut cont de aceasta profetie si se gandira ca orice va fi de ordin preotesc,  in legatura cu Planul Lui Dumnezeu, va fi implinit de preotia Aronica. Datorita asteptarii  lor dupa imparatia si Gloria lui Mesia ii facu sa treaca cu vederea lucrarea sa de ispasitor a pacatelor. Si asa nu si-au dat seama si de faptul ca Mesia este compus din mai multi membrii. Isus este Capul si Biserica (adunarea, nu cladirea) este trupul preotiei lui Melhisedec.
Crestinii sunt foarte preocupati de domnia lui Mesia, cat si faptul ca a deveni  membru in aceasta preotie regeasca inseamna sa iei parte cu Isus la sacrificiul vietii pamantene, dupa cum spune Sfantul Pavel in  Romani 12.1
Se presupune ca Melhisedec a fost unul din Regii pastori care au invadat Egiptul cladind Piramida cea Mare care acopera 12 acre de pamant, cunoscuta  ca una din cele sapte minuni ale lumii. Astronomii ne spun ca masuratorile ei, indica lungimea anului, greutatea pamantului, distanta soarelui de pamant. Iar drumurile interioare reprezinta istoria omeneasca – in jos ; drumul pacatului si al mortii – in sus; lagamantul legii, varsta Evanghelica ,Gloria imparatiei, a bisericii si restatornicirea omeneasca.

                                                Moartea si ingroparea Sarei

Viata Sarei a fost de 127 de ani: acestia sunt anii vietii Sarei.
Sara a murit la Chiriat – Arba adica Hebron, in tara Canaan; si Avraam a venit sa jeleasca pe Sara si sa o planga.
Avraam s-a sculat apoi dinaintea moartei sale si a vorbit astfel fiilor lui Het : “ Eu sunt strain si venetic printre voi, dati-mi un ogor, ca loc de ingropare la voi, ca sa-mi ingrop moarta si sa o ridic dinaintea mea.”
Fiii lui Het au raspuns astfel lui Avraam: “ Asculta-ne domnule! Tu esti ca un domnitor a lui Dumnezeu in mijlocul nostru; ingroapa-ti moarta in cel mai bun din mormintele noastre! Nici unul dintre noi nu te va opri sa-ti ingropi moarta in mormantul lui.”
Avraam s-a sculat si s-a aruncat cu fata la pamant inaintea norodului tarii, adica inaintea fiilor lui Het.
Si le-a vorbit astfel: “ Daca gasiti cu cale  sa-mi ingrop moarta si sa o iau dinaintea ochilor mei, ascultati-ma si rugati pentru mine pe Efron, fiul lui Tohar, sa-mi dea pestera Macpela care-i a lui si care este chiar la marginea ogorului lui; sa mi-o dea in schimbul pretului ei, ca sa-mi slujeasca drept loc pentru ingropare in mijlocul vostru.”
Efron era si el acolo in mijlocul fiilor lui Het. Si Efron, Hetitul, a raspuns lui Avraam, in auzul fiilor lui Het si in auzul tuturor celor ce treceau pe poarta cetatii: “ Nu, domnul meu, asculta-ma!  Iti daruiesc ogorul si pestera care este in el. Ti-le daruiesc in fata fiilor norodului meu; si ingroapa-ti moarta.”
Avraam s-a aruncat cu fata la pamant inaintea norodului tarii.
Si a vorbit astfel lui Efron, in auzul norodului tarii: “ Asculta-ma, te rog! Iti dau pretul ogorului: primestel de la mine; si-mi voi ingropa moarta in el.”
Si Efron a raspuns astfel lui Avraam: O bucata de pamant de patru sute de sicli de argint, ce este aceasta intre mine si tine?  Ingroapa-ti dar moarta!”
Avraam a inteles pe Efron. Si Avraam a cantarit lui Efron pretul cumpararii de care vorbise, in fata fiilor lui Het: patru sute de sicli de argint, care mergeau la orice negustor.
Ogorul lui Efron din Macpela, care este fata in fata cu Mamre, ogorul si pestera din el si toti copacii care se aflau in ogor si in toate hotarele lui dejur imprejur, au fost intarite astfel ca mosie a lui Avraam, in fata fiilor lui Het, si a tuturor celor ce treceau pe poarta cetatii.
Dupa aceea Avraam a ingropat pe Sara, nevasta-sa, in pestera din ogorul Macpela, care este fata in fata cu Mamre, adicaHebron, in tara Canaan.
Ogorul si pestera din el au fost intarite astfel lui Avraam ca ogor pentru inmormantare, de catre fiii lui Het.



Cand Avraam era in varsta de 137 de ani, nevasta sa credincioasa muri.Venise stirea din cetatea lui Haran in Mesopotamia, aproape de izvorul raului Eufrat, unde se stabilise Nahor, fratele mai batran a lui Avraam.`




Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu