ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

10 iunie 2012




EXODUL


Poporul lui Israel in Egipt

Inmultirea Israelitilor In Egipt


Iata numele fiiilor lui Israel, intrati in Egipt; au intrat cu Iacov fiecare cu familia lui:
Ruben, Simeon, Levi, Iuda,
Isahar, Zabulon, Beniamin,
Dan, Neftali, Gad si Aser.
Sufletele iesite din coapsele lui Iacov erau saptezeci de toate. Iosif era atunci in Egipt.
Iosif a murit si toti fratii lui si toata varsta aceea de oameni.
Fiii lui Israel s-au inmultit, s-au marit au crescut si au ajuns foarte puternici. Si s-a umplut tara de ei.


Suferintele Israelitilor




Peste Egipt s-a ridicat un nou imparat, care nu cunoscuse pe Iosif.
El a zis poporului sau: “ Iata ca poporul copiilor lui Israel este mai mare si mai puternic decat noi. Veniti sa ne aratam dibaci fata de el, ca sa nu creasca, pentru ca nu cumva, daca se va intampla vreun razboi, sa se uneasca si el cu vrajmasii nostrii, sa ne bata si sa iasa apoi din tara.”
Si au pus peste ei ispravnici, ca sa-I asupreasca cu munci grele.
Astfel a zidit el cetatile Pitom si Ramses ca sa slujeasca de hambare lui Faraon.
Dar cu cat ii asupreau mai mult, cu atat se inmultea si crestea; si s-au scarbit de copiii lui Israel.
Atunci Egiptenii au adus pe copiii lui Israel la o aspra robie.

Le-au facut viata amara prin lucrari grele de lut si caramizi si prin tot felul de lucrari de pe camp; si in toate muncile acestea pe care-I sileau sa le faca, erau fara nici un pic de mila.
Imparatul Egiptului a poruncit moaselor Evreilor, numite una Sifra, si cealalta Pua si le-a zis:  “Cand ve-ti implini slujba de moase pe langa femeile evreilor si le veti vedea pe scaunul de nastere, daca este baiat, sa-l omorati; iar daca este fata, s-o lasati sa traiasca.”
Dar moasele s-au temut de Dumnezeu si nu au facut cele poruncise imparatul Egiptulu: ci au lasat pe copii de parte barbateasca sa traiasca.
Imparatul Egiptului a chemat pe moase si le-a zis: ” Pentru ce ati facut lucrul acesta si ati lasat pe copiii de parte barbateasca sa traiasca?”
Moasele au raspuns lui Faraon: “ Pentru ca femeile evreilor nu sunt ca egiptencele; ele sunt vanjoase si nasc inaintea de venirea moasei.”
Dumnezeu a facut bine moaselor; si poporul s-a inmultit si a ajuns foarte mare la numar.
Pentru ca moasele se temusera de Dumnezeu, Dumnezeu le-a facut case.
Atunci Faraon a dat urmatoarea porunca la tot poporul lui: “ Sa aruncati in rau pe orice baiat care se v-a naste si sa lasati pe toate fetele sa traiasca.


Nasterea lui Moise


Un om din casa lui Levi luase de nevasta pe o fata a lui Levi.
Femeia aceasta a ramas insarcinata si a nascut un fiu. A vazut ca este frumos si l-a ascuns trei luni.
Ne mai putand sa-l ascunda, a luat un sicrias de papura pe care l-a uns cu lut si cu smoala; a pus copilul in el si la asezat intre trestii, pe malul raului.


Sora copilului pandea la o departare oarecare, ca sa vada ce are sa i s-e intample.
Fata lui Faraon s-a pogorat la rau, sa se scalde; si fetele care o insoteau se plimbau pe marginea raului. Ea a zarit sicriasul in mijlocul trestiilor si a trimis pe roaba ei sa-l ia.
L-a deschis si a vazut copilul: era un baietas care plangea. I-a fost mila de el si a zis: “ Este un copil de al Evreilor!”
Atunci sora copilului a zis fetei lui Faraon: “ Sa ma duc sa-ti chem o doica dintre femeile Evreilor, ca sa-ti alapteze copilul?”
“Du-te”, I-a raspuns fata lui Faraon. Si fata s-a dus si a chemat pe mama copilului.
Fata lui Faraon i-a zis: “ I-a copilul acesta, alapteaza-mi-l si-ti voi plati.” Femeia a luat copilul, si l-a alaptat.
Copilul a crescut si ea l-a dus fetei lui Faraon; si el i-a fost fiu. I-a pus numele Moise ( scos); caci a zis ea, “L-am scos din ape.”


Fuga lui Moise in Madian


In vremea aceea, Moise crescand mare, a iesit pe la fratii sai si a fost martor la muncile lor grele.
A vazut pe un Egiptean, care batea pe un evreu, unul dintre fratii lui.

S-a uitat in toate partile si vazand ca nu este nimeni, a omorat pe Egiptean si l-a ascuns in nisip.


A iesit si in ziua urmatoare; si iata ca doi evrei se certau. A zis celui ce n’avea dreptate: “ Pentru ce lovesti pe semenul tau?”
Si omul acela a raspuns: “Cine te-a pus pe tine mai mare si judecator peste noi? Nu cumva ai de gand sa ma omori si pe mine, cum ai omorat pe egipteanul acela?” Moise s-a temut si a zis: “ Nu mai incape indoiala ca faptul este cunoscut.
Faraon a aflat ce se petrecuse si cauta sa omoare pe Moise. Dar Moise a fugit dinaintea lui Faraon si a locuit in tara Madian. A sezut langa o fantana.
Preotul din Madian avea sapte fete. Ele au venit sa scoata apa si au umplut jgheaburile ca sa adape turma tatalui lor.
Dar au venit pastorii si le-au luat la goana. Atunci Moise s-a sculat, le-a ajutat si le-a adapat turma.
Cand s-au intors ele la tatal lor Reuel, el a zis: “ Pentru ce va intoarceti asa de curand azi?”
Ele au raspuns: “ Un Egiptean ne-a scapat din mana pastorilor si chiar ne-a scos apa si a adapat turma.”
Si el a zis fetelor: “ Unde este? Pentru ce ati lasat acolo pe omul acela! Chemati-l sa manance paine!”
Moise s-a hotarat sa locuiasca la omul acela, care i-a dat de nevasta pe fiica-sa Sefora.
Ea a nascut un fiu, caruia el i-a pus numele Ghersom ( sunt strain aici ): “ Caci,” a zis el: “locuiesc ca strain intr-o tara straina.”


Dumnezeu aude strigatul Israelitilor


Dupa multa vreme imparatul Egiptului a murit; si copiii lui Israel gemeau inca din pricina robiei si scoteau strigate desnadajduite. Strigatele acestea pe care li le smulgea robia, s-au suit pana la Dumnezeu.
Dumnezeu a auzit gemetele lor, si Si-a adus aminte  de legamantul Sau facut cu Avraam, Isaac si Iacov.
Dumnezeu a privit spre copiii lui Israel si a luat cunostiinta de ei.


Rugul aprins


Moise pastea turma socrului sau Ietro, preotul Madianului. Odata a manat turma pana dincolo de pustie si a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb.
Ingerul Domnului I s-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat; si iata ca rugul era tot un foc si rugul nu se mistuia deloc.
Moise a zis: “ Am sa ma intorc sa vad ce este aceasta vedenie minunata si pentru ce nu se mistuie rugul.”
Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada; si Dumnezeu la chemat din mijlocul rugului si a zis: “ Moise! Moise!” El a raspuns: “ Iata-ma!” Dumnezeu a zis: “ Nu te apropia de locul acesta; scoate-ti incaltamintele din picioare, caci locul pe care calci este un pamant sfant.”
Si a adaugat: “ Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov.” Moise si-a ascuns fata, caci se temea sa priveasca pe Dumnezeu.
Domnul a zis: “ Am vazut asuprirea poporului Meu, care este in Egipt, si am auzit strigatele pe care le scoate din pricina asupritorilor lui; caci ii cunosc durerile.
M-am pogorat ca sa-I izbavesc, din mana Egiptenilor si sa-I scot din tara aceasta si sa-I duc intr-o tara buna si intinsa, intr-o tara unde curge lapte si miere si anume, in locurile pe care le locuiesc Canaanitii, Hetitii, Amoritii, Ferezitii, Hevitii si Iebusitii.
Iata ca strigatele Israelitilor au ajuns pana la Mine si am vazut chinul cu care ii chinuiesc Egiptenii.
Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon si vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel.”


Trimiterea lui Moise


Moise a zis lui Dumnezeu:” Cine sunt eu , ca sa ma duc la Faraon si sa scot din Egipt pe copii lui Israel?”
Dumnezeu a zis: “ Eu voi fi negresit cu tine; si iata ca va fi pentru tine semnul ca Eu te-am trimis: dupa ce vei scoate pe popor din Egipt, veti sluji lui Dumnezeu pe muntele acesta.”
Moise a zis lui Dumnezeu: “ Iata cand ma voi duce la copiii lui Israel si le voi spune: “ Dumnezeul parintilor vostri m-a trimis la voi”; si ma vor intreba: “ Care este Numele Lui?” ce le voi raspunde?
Dumnezeu a zis lui Moise: “ Eu sunt Cel ce sunt.” Si a adaugat: “ Vei raspunde copiilor lui Israel astfel: “ Cel ce se numeste “Eu sunt” m-a trimis la voi.”
Dumnezeu a mai zis lui Moise: “ Asa sa vorbesti copiilor lui Israel:” Domnul Dumnezeul parintilor vostrii , Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi.
Acesta este numele meu pentru vesnicie, acesta este Numele Meu din neam in neam.
Du-te si strange pe batranii lui Israel si spune-le: “ Mi s-a aratat Domnul Dumnezeul parintilor vostrii, Dumnezeul lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov. El a zis: “V-am vazut si am vazut ce vi se face in Egipt si am zis: “Va voi scoate din suferinta Egiptului si va voi duce in tara Canaanitilor, Hetitilor, Amoritilor, Ferezitilor,Hevitilor si Iebusitilor, intr-o tara unde curge lapte si miere.
Ei vor asculta de glasul tau; si te vei duce , tu si batranii lui Israel, la imparatul Egiptului si ii veti spune: “ Domnul Dumnezeilor Evreilor, s-a intalnit cu noi. Da-ne voie sa mergem cale de trei zile in pustie, ca sa aducem jertfe Domnului Dumnezeului nostru.”
Stiu ca imparatul Egiptului n’are sa va lase sa plecati decat silit de o mana puternica.
Eu imi voi intinde mana si voi lovi Egiptul cu tot felul de minuni, pe care le voi face in mijlocul lui. Dupa aceea are sa va lase sa plecati.”
Voi face chiar ca poporul acesta sa capete trecere inaintea Egiptenilor; si cand veti pleca, nu veti pleca cu mainile goale.
Fiecare femeie v-a cere de la vecina ei si de la cea care locuieste in casa ei, vase de argint, vase de aur si haine, pe care le veti pune pe fiii si ficele voastre. Si veti jefui astfel pe Egipteni.”


Sovairea lui Moise


Moise a raspuns si a zis: “ Iata ca nu au sa ma creada, nici nu au sa asculte de glasul meu. Ci vor zice: “ Nu ti s-a aratat Domnul! “
Domnul a zis: “ Ce ai in mana?”
El a raspuns: “ Un toiag”
Domnul a zis: “ Arunca-l la pamant.” El la aruncat la pamant si toiagul s-a prefacut intr-un sarpe. Moise fugea de el.
Domnul a zis lui Moise: “ Intinde-ti mana si apuca-l de coada.” El a intins mana si l-a apucat; si sarpele s-a prefacut iarasi intr-un toiag in mana lui.
“ Iata,” a zis Domnul, “ce vei face ca sa creada ca ti s-a aratat Domnul Dumnezeul parintilor lor;
Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov.”
Domnul i-a mai zis: “Baga-ti mana in san.” El si-a bagat mana in san; apoi a scoso si iata ca mana I se acoperise de lepra si se facuse alba ca zapada.
Domnul a zis: “ Baga-ti din nou mana in san.” El si-a bagat din nou mana in san; apoi a scos-o din san; si iata ca mana se facuse iarasi cum era carnea lui.
“ Daca nu te vor crede, “ a zis Domnul “ si nu vor asculta de glasul celui dintai semn, vor crede glasul celui de al doilea semn.
Daca nu vor crede nici aceste doua semne si nu vor asculta de glasul tau, sa iei apa din rau si s-o torni pe pamant; si apa pe care o vei lua din rau se v-a preface in sange pe pamant.”
Moise a zis Domnului: “Ah! Doamne, eu nu sunt un om cu vorbirea usoara; si cusurul acesta nu-I nici de ieri, nici de alaltaieri, nici macar de cand vorbesti Tu robului Tau; caci vorba si limba mi este incurcata..”
Domnul i-a zis: “ Cine a facut gura omului? Si cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb?
Oare nu Eu, Domnul?
Du-te, dar; Eu voi fi cu gura ta si te voi invata ce vei avea de spus.”
Moise a zis: “ Ah! Doamne, trimite pe cine vei vrea sa trimiti.”
Atunci Domnul S-a maniat pe Moise si a zis: “ Nu-I oare acolo fratele tau Aron Levitul? Stiu ca el vorbeste usor. Iata ca el insusi vine inaintea ta; si cand te va vedea se va bucura in inima lui.
Tu ii vei vorbi si vei pune cuvintele in gura lui; si Eu voi fi cu gura ta si cu gura lui; si va voi invata ce veti avea de facut.
El va vorbi poporului pentru tine, iti v-a sluji drept gura si tu vei tinea pentru el locul lui Dumnezeu.
Ia in mana toiagul acesta, cu care vei face semnele.”



 …. sub aceste imprejurari in Egipt, din semintia lui Levi numit Amram si al sotiei sale Jochebed se nascu Moise.
Dumnezeu ocroti acest copil de nelegiuirea lui Faraon si mai mult de atat facu sa fie adoptat chiar de casa lui Faraon.
Pana la adoptarea mamei adoptive, parintii lui Moise crescu copilul in educatia, credinta si spiritul lui Dumnezeu. In Dumnezeul cel viu, care este Dumnezeul lui Avraam, lui Isaac si Iacov.
In casa lui Faraon, Moise crescu mare si poporul se inmultea cu toate ca sclavia lui era tot mai grea.
Fiind de acum barbat si vazand ce se petrece in Egipt cauta eliberarea poporului din sclavia in care ajunsese. Datorita acestei nazuinti, Moise omora un conducator Egiptean de sclavi.
De frica fratii sai in loc sa-I sara in ajutor si sa se alature lui, il denuntara.
Atunci obligat a parasit Egiptul si a fugit la Madian in Arabia pentru un timp mai indelungat.
El se casatori si deveni pastor.
La un timp Dumnezeu socoti ca a sosit momentul sa-l trimita pe Moise sa salveze poporul lui Israel sa plece din Egipt.
Rugaciunile poporului ajunsesera la urechile lui Dumnezeu.
Atunci Dumnezeu I s-a aratat intr-un rug de foc care ardea si nu se consuma.
A folosit acest mijloc ca sa dea curaj, incredere in ceea ce trebuia sa faca de aici inainte.
Pentru ca Dumnezeu a socotit ca poporul lui trebuie sa devina de acum o natiune libera; sa-I scoata din robie si sa-I duca la muntele Horeb sa se inchine lui Dumnezeu.
Sub noul Faraon erau tot mai apasati. Asa ca il alesese pe Moise sa-I duca planul la bun sfarsit.
Trecuse 430 de ani de la intrarea lui Avraam in tara fagaduita.


Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu