ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

20 ianuarie 2013


Cartirile in Sin – Prepelitele si mana
                   Sabatul


Toata adunarea copiilor lui Israel a plecat din Elim; si au ajuns in pustia Sin, care este intre Elim; si Sinai, in a cincisprezecea zi a lunii a doua dupa iesirea lor din tara Egiptului.
Si toata adunarea copiilor lui Israel a cartit in pustia aceea impotriva lui Moise si Aaron.
Copiii lui Israel le-au zis; “Cum de n-am murit de mana Domnului in tara Egiptului, cand sedeam langa oalele noastre cu carne, cand mancam paine de ne saturam?
Caci ne-ati adus in pustia aceasta ca sa moara de foame toata multimea aceasta.
Domnul a zis  lui Moise: “ Iata ca voi face sa va ploaie paine din ceruri. Poporul va iesi afara si va strange cat ii trebuie pentru fiecare zi, ca sa-l pun la incercare si sa vad daca va umbla sau nu dupa legea Mea.
In ziua a sasea cand vor pregati ce au adus acasa, vor avea de doua ori mai mult decat vor strange in fiecare zi.
Moise si Aaron au zis tuturor copiilor lui Israel: “ Asta seara veti intelege ca Yahweh este Acela, care v-a scos din tara Egiptului
Si maine dimineata veti vedea slava Domnului ; pentru ca v-a auzit cartirile impotriva Domnului; caci ce suntem noi, ca sa cartiti impotriva noastra?”
Moise a zis:” Domnul va va da asta seara carne de mancat si maine dimineata va va da paine sa va saturati, pentru ca a auzit Domnul cartirile, pe care le-ati rostit impotriva Lui; caci ce suntem noi? Cartirile voastre nu se indreapta impotriva noastra, ci impotriva Domnului.Moise i-a zis lui Aaron:” Spune intregii adunari a copiilor lui Israel:” Apropiati-va inaintea Domnului; caci v-a auzit cartirile.”
Si pe cand vorbea Aaron intregii adunari a lui Israel, s-au uitat inspre pustie si iata ca slava Domnului s-a aratat in nor.
Domnul vorbind lui Moise, a zis: “Am auzit cartirile copiilor lui Israel. Spune-le: “ Intre cele doua seri aveti sa mancati carne si dimineata va veti satura de paine;  veti sti ca Eu sunt
Yahweh Dumnezeul vostru.
Seara au venit niste prepelite si au acoperit tabara;  si dimineata s-a asezat un strat gros de roua in jurul taberii.
Cand s-a luat roua aceasta, pe fata pustiei era ceva marunt ca niste graunte, marunt ca bobitele de ghiata alba pe pamant.
Copiii lui Israel s-au uitat la ea si au zis unul catre altul: “Ce este aceasta? Caci nu stiau ce este.Moise le-a zis: “ Este painea , pe care v-o da Domnul ca hrana.
Iata ce a poruncit Domnul: “ Fiecare din voi sa stranga cat ii trebuie pentru hrana si anume un omer de cap , dupa numarul sufletelor voastre; fiecare sa ia din ea pentru cei din cortul lui.”
Israeliti au facut asa; si au strans unii mai mult, altii mai putin.
In urma o masurau cu omerul si cine stransese mai mult, n’avea nimic de prisos, iar cine stransese mai putin, nu ducea lipsa de loc.Fiecare strangea tocmai cat ii trebuia pentru hrana.
Moise le-a zis: “Nimeni sa nu lase ceva din ea pana a doua zi dimineata.”
N-au ascultat de Moise si s-au gasit unii, care au lasat ceva din ea pana dimineata; dar a facut viermi si s-a imputit. Moise s-a maniat pe oamenii aceia.
Astfel in toate diminetile, fiecare strangea cat ii trebuia pentru hrana; si cand venea caldura soarelui, se topea.
In ziua a sasea, au strans hrana indoit si anume doi omeri de fiecare.
Toti fruntasii adunarii au venit si au spus lui Moise lucrul acesta.
Si Moise le-a zis: “ Domnul a poruncit asa. Maine este ziua de odihna, Sabatul inchinat Domnului; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert si pastrati pana a doua zi de dimineata tot ce va ramanea !”
Au lasat-o pana a doua zi dimineata, cum poruncise Moise; si nu s-a imputit si n-a facut viermi.
Moise a zis: “ Mancati-o azi, caci este ziua Sabatului; azi nu veti gasi mana pe camp.
Veti strange timp de sase zile; dar in ziua a saptea, care este Sabatul, nu va fi.”
In  ziua a saptea unii din popor, au iesit sa stranga mana si n-au gasit.
Atunci Domnul a zis lui Moise: “ Pana cand aveti de gand sa nu paziti poruncile si legile Mele?
Vedeti ca Domnul v-a dat Sabatul; de aceea va da in ziua a sasea hrana pentru doua zile. Fiecare sa ramana la locul lui si in ziua a saptea, nimeni sa nu iasa din locul in care se gaseste.”Si poporul s-a odihnit in ziua a saptea.
Casa lui Israel a numit hrana aceasta“mana”.Ea semana cu  bobul de coriandru;era alba si avea un gust de turta cu miere.
Moise a zis: “Iata ce a poruncit Domnul: “ Sa se pastreze un omer plin cu mana pentru urmasii vostri, ca sa vada si ei painea, dupa ce v-am scos din tara Egiptului.”
Si Moise a zis lui Aaron: “ Ia un vas pune in el un omer plin cu mana si aseaza-l inaintea Domnului, ca sa fie pastrat pentru urmasii vostrii.”
Dupa porunca data de Domnul lui Moise, Aaron l-a pus inaintea chivotului marturiei, ca sa fie pastrat.
Copiii lui Israel au mancat mana patruzeci de ani, pana la sosirea lor intr-o tara locuita; au mancat mana pana la sosirea lor la hotarele tarii Canaanului.
1.    Mana – numita asa pentru ca Israeliti cand au vazut-o intaia data, au strigat; “ Man hu = Ce este aceasta?
2.   Omerul – 1.4/5 cab – 2.2 l - este a zecea parte dintr-o efa .
3.   Efa – 3 sea – 22 l
         





Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu