ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

27 ianuarie 2013



Infrangerea lui Amalec

Amalec a venit sa bata pe Israel la Refidim.
Atunci Moise a  zis lui Iosua:” Alege niste barbati si iesi de lupta impotriva lui Amalec. Iar eu voi sta maine pe varful dealului cu toiagul lui Dumnezeu in mana.
Iosua a facut cei spusese Moise si a iesit sa lupte impotriva lui Amalec. Iar Moise, Aaron si Hur s-au suit pe varful dealului.
Cand isi ridica Moise mana, era mai tare Israel; si cand isi lasa mana in jos, era mai tare Amalec.
Mainile lui Moise fiind trudite, ei au luat o piatra, au pus-o sub el si el a sezut pe ea. Aaron si Hur ii sprijineau mainile, unul deoparte, iar altul de alta; si mainile lui au ramas intinse pana la asfintitul soarelui.
Si Iosua a biruit pe Amalec si poporul lui, cu taisul sabiei.
Domnul a zis lui Moise: scrie lucrul acesta in carte, ca sa se pastreze aducerea aminte si spunei lui Iosua ca voi sterge pomenirea lui Amalec de sub ceruri.
Moise a zidit un altar si i-a pus numele “ Domnul steagul meu” (evreieste: Yahweh-nisi).
El a zis: “Pentru ca si-a ridicat mana impotriva scaunului de domnie al Domnului, Domnul va purta razboi impotriva lui Amalec, din neam in neam!”


Ietro la Moise

Ietro preotul Madianului, socrul lui Moise, a aflat tot ce facuse Dumnezeu pentru Moise si poporul Sau Israel; a aflat ca Domnul scosese pe Israel din Egipt.
Ietro socrul lui Moise a luat pe Sefora, nevasta lui Moise, care fusese trimisa acasa. A luat pe cei doi fii ai Seforei: Unul se numea Ghersom(strain), caci Moise zisese:” Locuiesc ca strain intr-o tara straina,” iar celalalt se numea Eliezer(ajutorul lui Dumnezeu), caci zisese:’ Dumnezeul tatalui meu mi-a ajutat si m-a scapat de sabia lui Faraon.”
Ietro, socrul lui Moise, a venit cu fii si nevasta lui Moise in pustie unde tabara el, la muntele lui Dumnezeu.
A trimis vorba lui Moise sa-i spuna: “Eu socrul tau Ietro vin la tine cu nevasta-ta si cu cei doi fii ai tai.”
Moise a iesit inaintea socrului sau, s-a aruncat cu fata la pamant si l-a sarutat. S-au intrebat unul pe altul de sanatate si au intrat in cortul lui Moise.
Moise a istorisit socrului sau tot ce facuse Domnul impotriva lui Faraon si impotriva Egiptului, din pricina lui Israel, toate suferintele care venisera peste ei pe drum si cum ii izbavise Domnul din ele.
Ietro sa bucurat pentru binele, pe care-l facuse Domnul pentru Israel si pentru ca-l izbavise din mana Egiptenilor.
Si Ietro a zis:” Binecuvantat sa fie Domnul, care va izbavit din mana Egiptenilor si din mana lui Faraon, el care a izbavit poporul din mana Egiptenilor!
Cunosc acum ca Yahweh este mai mare decat toti Dumnezeii; caci in lucrul in care s-au purtat cu trufie, El a fost mai pesus de ei.”
Ietro socrul lui Moise a adus lui dumnezeu o ardere de tot si o jertfa de mancare. Aaron si toti batranii lui Israel au venit si au luat parte la masa cu socrul lui Moise inaintea lui Dumnezeu.


Judecatorii 

A doua zi Moise s-a asezat sa judece poporul; si poporul a stat inaintea lui de dimineata pana seara.
Socrul lui Moise a vazut tot ce facea el pentru popor si a zis:
“Ce faci tu acolo cu poporul acela?  De ce stai singur si tot poporul sta inaintea ta, de dimineata pana seara?”
Moise a raspuns socrului sau:”Poporul vine la mine ca sa ceara sfat lui Dumnezeu.
Cand au vreo treaba vin la mine; eu judec intre ei si fac cunoscut poruncile lui Dumnezeu si legile Lui.”
Socrul lui Moise i-a zis:” Ce faci tu nu este bine.
Te istovesti singur si vei istovi si poporul acesta, care este cu tine; caci lucrul este mai pe sus de puterile tale si nu-l vei putea face singur.
Acum asculta glasul meu; am sa-ti dau un sfat si Dumnezeu va fi cu tine! Fii talmaciul poporului inaintea lui Dumnezeu si du pricinile inaintea lui Dumnezeu.
Invata-i poruncile si legile; si arata-le calea pe care trebuie sa o urmeze si ce trebuie sa faca.”
Alege din tot poporul oameni destoinici, tematori de Dumnezeu, oameni de incredere, vrasmasi ai lacomiei;pune-i peste popor drept capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece.
Ei sa judece poporul tot timpul, sa aduca inaintea ta toate pricinile inseminate, iar pricinile cele mai mici, sa le judece ei insisi. In felul acesta iti vei usura sarcina, caci o vor purta si ei impreuna cu tine.
Daca vei face lucrul acesta si daca Dumnezeu iti va porunci asa, vei putea face fata lucrurilor si tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.”
Moise a ascultat sfatul socrului sau si a facut tot ce spusese el. Moise a ales oameni destoinici din tot Israelul si i-a pus capetenii ale poporului, capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece.
Ei judecau poporul in tot timpul; aduceau inaintea lui Moise
pricinile grele, iar toate pricinile mici le judecau ei insisi.


 Pustia si muntele Sinai

In luna a treia dupa iesirea lor din tara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns in ziua aceia in pustia Sinai.
Acum de veti asculta glasul Meu si daca veti pazi legamantul Meu veti fi ai mei dintre toate popoarele, caci tot pamantul este al Meu;Imi veti fi o imparatie de preoti si un neam sfant.
Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune copiilor luiIsrael.”
Moise a venit de a chemat pe batranii poporului si le-a pus inainte toate cuvintele acestea, cum ii poruncise Domnul.
Tot poporul a raspuns:”Vom face tot ce a zis Domnul!”
Moise a spus Domnului cuvintele poporului.
Si Domnul a zis lui Moise:” Iata voi veni la tine intr-un nor gros, pentru ca sa auda poporul cand iti voi vorbi sis a aiba totdeauna incredere in tine.”Moise a spus Domnului cuvintele poporului.




Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu