ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

22 ianuarie 2013



Refidim – Stanca din Horeb

Toata adunarea copiilor lui Israel a plecat din pustia Sim, dupa calatoriile zilnice, pe care poruncise Domnul sa le faca; si au tabarat la Refidim. Acolo poporul nu a gasit apa de baut.
Atunci poporul a cautat cearta cu Moise.Ei au zis: “ Da-ne apa sa bem!” Moise le-a raspuns: “ Pentru ce cautati cearta cu mine? Pentru ce ispititi pe Domnul?”
Poporul statea acolo, chinuit de sete si cartea impotriva lui Moise.
El zicea:” Pentru ce ne-ai scos din Egipt, ca sa ne faci sa murim de sete aici cu copiii si turmele noastre?”
Moise a strigat catre Domnul si a zis:” ce sa fac cu poporul acesta? Inca putin si au sa ma ucida cu pietre.”
Domnul a zis lui Moise:” Treci inaintea poporului si ia cu tine vreo cativa batrani din Israel; ia-ti in mana si toiagul cu care ai lovit raul si porneste!”
Iata, Eu voi sta inaintea ta pe stanca Horebului; vei lovi stanca si va tasni apa din ea si poporul va bea.”
Moise a facut asa, in fata batranilor lui Israel.
El a numit locul acela”Masa si Meriba” (ispita si cearta), caci copiii lui Israel se certasera si ispitisera pe Domnul, zicand:
“Este oare Domnul in mijlocul nostru sau nu este?”

Cand poporul lui Dumnezu se afla in siguranta de cealalta parte a marii, sub conducerea lui Moise, canta cantarea de biruinta:”Voi canta lui Yahweh caci si-a aratat slava: A napustit in mare pe cal si pe calaret. Yahweh este taria mea si temeiul cantarilor mele de lauda. El m-a scapat. El este Dumnezeul meu. Pe El il voi lauda.El este Dumnezeul Tatalui meu. Pe El il voi preamari."
Dumnezeu de la inceput cunoaste sfarsitul unui om; iar cand Dumnezeu ii da un nume omului, acesta va implini scopul dintr-un plan al Lui. Exp. Numele dat lui Iacov, cand i-a spus ca il va chema Israel si l-a binecuvantat si i-a zis:” Creste, inmulteste-te; un neam mare si o multime de neamuri se vor naste din tine si chiar imparati vor iesi din coapsele tale”
Geneza 35.10,11
Urmasii lui Israel trebuie sa fie o natiune libera, care sa nu faca parte din aceasta lume, cu politica ei, cu religia ei, cu comertul ei; ea trebuie sa asculte si sa faca numai legile lui Yahweh, Dumnezeul lui Israel.
Natiunea trebuia sa fie un popor condus de Dumnezeu, guvernat prin poruncile si legile Sale in imparatia Lui cu si prin Samanta Sa. In felul acesta se implineste fagaduinta de legamant facuta lui Iacov.
Dar Satan, Diavolul nu doreste sa se implineasca legamantul divin totodata vrand sa dovedeasca ca Dumnezeu nu este capabil sa-si indeplineasca Cuvantul Sau. Prin influenta asupra poporului, ii determina pe acestia sa carteasca si sa ispiteasca pe Dumnezeu cerandu-I in pustie sa manance carne si ca era mai bine la oalele lor in Egipt.
Moise a fost un mijlocitor intre Dumnezeu si poporul Israel.
In timpul trecerii sale prin pustiu poporul Israel a inceput sa invete ce inseamna credinta in Dumnezeu. Fiind liberi era necesar a  procura hrana intr-un mod miraculos intrucat ei se aflau in pustiul Arabiei. Aceasta hrana prin grija Domnului se gasea in fiecare dimineata timp de sase zile, iar in ziua a saptea care era Sabatul nu mai era; pentru ca poporul sa se odihneasca in ziua a saptea.  Exod 16.26,30.
Aceasta hrana se numea “ Mana”.
Era pentru prima data cand Dumnezeu porunci poporului sa pazeasca o zi de odihna, Sabatul.
Aceasta arata ca de aici incolo ei sunt sub legamantul legii lui Yahweh. In decursul celor 40 de ani cat a durat mersul prin pustiu dupa ce au parasit Egiptul ei au mancat in fiecare zi mana cereasca .



Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu