ADEVARUL PUR

Intr-o lume in care nimic nu pare sa aiba sens, triumfa doar un singur lucru...ADEVARUL

13 februarie 2011

A nu dormi...

S-a constatat ca oamenii nu numai ca dorm, dar le si place sa doarma...  << De ce va place atata sa dormiti si sa va poticniti cu cei ce se poticnesc ?>>  sau  << cel ce aude sa se trezeasca din somnul adanc ! >> (Apocalipsa lui Ioan) sau  << desteapta-te cel ce dormi si te scoala din  morti si te va lumina Hristos >> (Efeseni 5.14). Somnul este fratele geaman al mortii. ,,A nu dormi’’ nu inseamna o victorie asupra oboselii fizice, ci de a da putere spirituala. ,, A fi treaz’’ inseamna a fi prezent cu spiritul. Isus nu inceta sa le spuna discipolilor sai sa vegheze. (Matei 24.42).
Pentru a semnala moartea spirituala sunt utilizate imagini ca: ignoranta, amnezia, somnul, betia etc., descrise in Istoria Credintelor (vol. II pag.372) de Mircea Eliade. Cunoasterea ofera viata adevarata, rascumparare si nemurire. Invatatura crestina este o invatatura reala pentru orice vreme, pentru orice timp, pentru ca este adevarata,  extrasa din adevar. Crestinismul nu este nici secta, nici religie; el nu face parte din nici o organizatie. Crestinismul este o invatatura prin care ajungi desavarsit ca om. Omul are o putere foarte mare si neinchipuita pe care i-a lasat-o Creatorul si pe care poate s-o foloseasca cu toata forta in zona realului, adica in viata de zi cu zi. Dar trebuie sa indeplineasca cateva conditii ca sa se foloseasca de aceste puteri; numai dupa ce ajungi desavarsit, numai dupa ce cunosti si urmezi cu credinta aceasta invatatura o poti folosi.
Creatorul ne-a facut perfect conceputi si realizati si doreste desavarsirea noastra din punct de vedere educativ, spiritual, totul spre binele nostru, nu spre raul nostru. Asta este dovedit din invataturile pe care le gasim in Biblie, date de Isus.
Creatorul ne-a facut perfecti, realizati functional perfect dupa cum este scris : << Dumnezeu s-a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune>> (Geneza 1.31).
Biblia raspunde la intrebarile ce privesc raportul dintre om si cosmos, dintre om si om, dintre individ si societate in tentativa de a coordona si ierarhiza valorile (adevar, bine, frumos, dreptate, libertate, dragoste, iubire, etc.) si de a conferi un sens existentei umane.
Cautarea adevarului nu il epuizeaza pe om. Omul traieste, munceste, simte, iubeste, spera, sufera, crede intr-o multitudine de valori, le ierarhizeaza si le promoveza, in actiune dand astfel un sens existentei sale, neraportandu-se, de cele mai multe ori din nestiinta la adevaratul reper. Invatura crestina cere ca indoielile sa fie supuse cercetarii, nesustragandu-se niciodata legitimarii rationale si verificarii practice. Textele biblice nu promit decat adevarul. Ele urmaresc sa elibereze pe om de iluzii, de desertaciuni si-l ajuta sa gandeasca, sa traiasca si sa actioneze numai in spiritul adevarului. Si propune criterii de discernamant valoric menite sa calauzeasca alegerea intre posibilitatile viitoare de actiune, trasand o cale spre ceea ce trebuie sa fie omul si lumea lui umana, propunand un ideal de realizat care-l ajuta pe om sa ajunga desavarsit. Actiunea umana trebuie sa se bazeze totdeauna numai pe cunoastere menita sa realizeze sinteza dintre real si ideal.
De aceea adevarurile la care ajungem pe calea cunoasterii din lecturile textelor biblice, lasa loc (marja) si pentru manifestarea adeziunii umane la credinta. Nu toti cred acest lucru, dar credinta apare in urma cunosterii adevarului. Adevarul nu include numai rezultatul, ci si calea care duce la el.
Omul nu are incredere in Dumnezeu pentru ca nu i se raspunde imediat si cu promptitudine sau intotdeauna la intrebarile si problemele pe care si le pune si cu care se confrunta. Nu are rabdare si are senzatia ca pierde momentul lui de actiune daca asteapta.
Dumnezeu acorda cea mai mare importanta principiilor etice si moralei practice. Este un Dumnezeu iubitor de oameni, bland, milostiv, drept si sfant. El insusi ne-a trims aceasta invatatura pentru ca sa fim liberi, drepti, sfinti pentru ca si El este sfant.
Sa avem aceeasi dragoste fata de El si unii fata de altii, dragostea adevarata nu sentimentala, ci aceea bazata numai pe Fapta si Adevar. Daca faptele mele fata de tine sunt bune si nu te mint niciodata inseamna ca te iubesc cu adevarat. Rog cu respect ca si cei care nu cred sa-mi acorde rabdare si sa citeasca pana la capat si eu incerc din rasputeri sa prezint cat mai coerent si mai aproape de adevar. M-am apucat sa scriu, tocmai pentru ca “am gustat” si am aflat ca Domnul este bun si prin cuvantul Sau am descoperit ca celor ce se tem de El, le face cunoscuta  intelepciunea Lui si Legamantul Sau…

Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu